tisdag 26 april 2011

mina första brallor




Jag sydde mitt första par bebisbrallor för några veckor sedan. Det var inte svårt direkt! Tyget är stretchfrotte tror jag, med vitt muddtyg. Byxorna är tänka som pyjamasbyxor, storlek 68, mönster ur en gammal finsk handarbetstidning, med 1 cm sömsmån och 4 cm breda mudd. Tror att arbetsordningen var ungefär såhär (har minne som en guldfisk så måste skriva ner allt, har redan glömt hälften...):
  1. Klippa ut alla delar, 1 cm sömnsmån (lagom på alla delar förutom högst upp i linningen, där behövdes det inte) + 2 långa remsor 4 cm bred trikåt/muddtyg.  
  2. Nåla räta mot räta och sy ihop yttersömmarna (med overlock).
  3. Nåla på mudden på bensluten, prövade ungefär 70 % sträckning som var alldeles lagom. Att tänka på till nästa gång är att inte börja med mudden precis i kanten utan låta mudden sticka ut lite så man har något att dra i. (sydde alltså inte ihop mudden till en rundel först). Och jag nålade på mudden färdigvikt dubbelt räta mot räta och körde med overlocken.
  4. Sen sy ihop innersömmarna, räta mot räta.
  5. Sen är jag lite osäker, det var detta med att man ska ta ett byxben och stoppa in i det andra och sen sy... Att sy en gecko har en perfekt beskrivning på hur man gör. Det var min mamma som hjälpte mig med denna biten måste jag erkänna, för mig ser det ut som ren och skär magi att det blir ett par byxor utav det.
  6. Och sist, sy ihop den kvarvarande remsan muddtyg till en rundel efter att du måttat och kollat hur lång den ska vara. Skarvarna lät jag vara mitt bak.
Resultatet. Ett par helt ok byxor. För att vara första gången och med material jag rotat fram ur mammas tyggömmor från 80-talets början... Muddtyget är nog inte det bästa, det verkar tappa formen rätt så lätt, får se hur den beter sig i tvätten.





måndag 25 april 2011

Virkad sängmobil för bebis

Äntligen klar med mitt långtidsprojekt, en virkad sängmobil med havstema! Har prövat mycket nya mönster och tekniker, bland annat dessa mönster på virkad krabba, virkade fiskar samt en sköldpadda från Mia Bengtssons första amigurumibok. Sjöstjärnan har jag filurat själv och klädhängarna har jag också virkat in efter eget huvud. Jag har provat brodera med kedjestygn och langettsömn.

tisdag 19 april 2011

Habegär


Nu får Johanna Ahlard allt sluta rita så vackra illustrationer och folk får sluta trycka upp dem på tyger! Deer från ZNOKdesign.  Finns i vit/gul/brun färgställning också som är lite mer neutral, men denna tycker jag är så vacker och färgglad! Förslag på vad man skulle kunna sy i denna?

vimplar som vimplar

Sytt vimplar till barnrummet. I ett loppisfyndat tyg som ursprungligen är från IKEA, med vita färdiga kantband. På ena har jag klistrat (oj så fuskigt...) på bokstäver som jag klippt ut i filt. Riktigt bra blev det inte.

En närmare bild.

sy vimplar namn barnrum retro

En suddig bild på hur det ser ut på håll.

sommarväska

Jag har sytt en kasse av ett häligt somrigt återbrukat tyg. Tyget har min mamma köpt på loppis och det har troligtvis använts som duk men är i superfint skick. Har fodrat med ett bomullstyg, sytt i en innerficka som stängt med kardborre.

Har flera såna här kassar i vanlig bomullsväv typ som jag fått från olika ställen, de är så praktiska att bara grabba tag i och slänga ner saker i när man är ute i sista minuten och försöker få med allt. Med två barn är det en hel del som man ska komma ihåg att ta med.

fredag 15 april 2011

paraplyflygare och napphållare

Min fina make hade varit och hämtat ut ett paket till mig idag innan jag kom hem. ♥ Det innehöll lite tyg (no surprise there...) och napphållarmaterial (rolig överraskning!). :-)



Tyget är lilofants gula paraplyflygartyg, så himla fint och retro med färgerna gul/brun/vit. Det blev ett missförstånd med betalningen så som plåster på såren fick jag napphållare som hon nu börjat sälja via bloggen. Kul för nu får jag pröva något nytt! Tänkte virka en variant, men funderar än så länge.

onsdag 13 april 2011

Virkad Mega Man / crocheted Mega Man

virka crochet nintendo mega man amigurumi

Virkad med 3,0 virknål och Skotte-akrylgarn.

Min första egenkomponerade amigurumi! Är mäkta stolt! Ungefärliga storleken/antalet varv gick jag efter mönstret Flicka i Mia Bengtssons bok "virka amigurumi", men ökningar, minskningar och färgbyten var ur eget huvud. Tycker han blev skitcool. Stackarn saknar dock ansikte för jag är så dålig på att få till personliga ögon, så jag drar mig lite för det. Det föreställer alltså en Mega Man, utifall att det inte syns... ;-)

I crocheted a Mega Man for my Megamaniac husband. My very first own amigurumi, so I'm damn proud of it. I tried to write down the pattern but had to do a lot of trial-and-error so in the end the pattern wasn't correct.

En virkad bil.



Virknål 3,0 och troligen Skotte-garn i lila samt restgarn i svart.

Virkat en liten bil till dottern. Som tur är såg hon att det var en bil och sa "bij" om den, annars hade jag blivit sårad. Inspirerad av Virkverkets mönster men ur eget huvud i övrigt.

Det började med en filt...

Detta är min virk- och syblogg. Hoppas på att den ska få hänga med ett tag. Jag kommer inte uppdatera jätteofta, men ibland, och då med bilder på mina projekt, mest virkning men jag syr en del och pysslar lite annat också. Vill mer än jag har tid till. Tycker att återbruk av material är kul, att handla ett pysselpaket på panduro kan ju vem som helst göra men att se något gammalt i nya ögon är klurigare.
Är relativt ny på virkning, jag lärde mig virkning i grundskolan, men sen dess har jag inte virkat något förren när jag blev gravid 2008 och blev överfallen av pysselhormoner. Satt och virkade en hel babyfilt efter eget huvud, helt galet att jag fick färdigt den, men det var början till min virkmani. Det är fortfarande det jag är stoltast över att ha åstadkommit.

virka virkblogg pysselblogg babyfilt

virka babyfilt virkblogg virkning

fredag 8 april 2011

virkat i påskriset


Vårat fina påskris! Virkade en liten påskkyckling igår kväll efter detta mönster som också fick hänga med i ett hörn.

torsdag 7 april 2011

virkade påskägg


Äntligen fått lite virkat igen! Har sunkat ner mig i tygträsket alldeles för länge, nu är det dags att hoppa ner i garngömmorna igen. Utgått ifrån detta mönster hos Inga. Men virkade det första ägget fel så jag fick ett pytteägg som jag tyckte var så sött, så det blev flera såna. Sen gjorde jag det lätt för mig och gjorde hela upphängningen på en gång genom att virka luftmaskor och fästa med en smygmaska.